Cu toate acestea, nu există termene depășite între proba teoretică și cea practică, intervalul fiind de circa o lună de zile în județul Mureș.
În alte județe, precum Covasna, termenele între cele două probe sunt între 3 și 5 luni.
Situația trenează de mai mult timp în acest județ din cauza numărului redus de lucrători, drept pentru care covăsnenii au apelat la sprijinul polițiștilor din Vaslui, Bacău și Mureș.
Polițiștii mureșeni ajută și alte județe pentru a reduce decalajul între probele de examen iar în Târgu Mureș se lucrează suplimentar, aflăm de la directorul Serviciului de Înmatriculări și Permise de conducere Mureș, comisar de poliție, Simion Cămărășan:
Examinările în județul Mureș, la această oră, decurs în termeni normali. La proba teoretică, programările sunt de pe o zi pe alta iar la proba practică sunt la aproximativ 30 de zile, maxim. Zilnic se examinează în jur de 75-85 de candidați. De la începutul anului, avem în fiecare lună una sau două sâmbete în care lucrăm suplimentar, tocmai pentru a putea face față acestui fenomen și de a reduce, pe cât posibil, termenii de așteptare. Am fost delegați și în alte județe, în județul Suceava în trei serii câte doi colegi. Am fost și în județul Iași într-un week-end 8 lucrători delegați. În Covasna doar anul trecut am fost…
În județul Mureș sunt peste 100 de firme și PFA-uri care pregătesc candidați la școlile de șoferi.
Cel mult 10 dintre acestea au rată de promovabilitate de peste 50% după prima încercare, iar majoritatea candidaților susțin examenele teoretice sau practice de mai multe ori pentru a obține permisul.
Instructorii cu experiență în formarea de conducători auto spun că sistemul de evaluare are mai multe probleme care trenează de zeci de ani, la fel și problemele de trafic din județ. Cert este, însă, faptul că mureșenii șofează în stil tipic ardelenesc, precizează Alin Murzea, instructor din Târgu Mureș:
Aici, în județul Mureș, nu ar fi o problemă durata mare a programării între sală și traseu. Vis-a-vis de elevi, de cursanți, nu ne putem plânge că sunt… Cea mai mare problemă ar fi infrastructura și nu doar în Târgu Mureș că toată lumea are o problemă cu infrastructura. Mai e nivelul ridicat de trafic și agitația asta cotidiană care ne îndeamnă pe toți să fim agresivi și să nu manifestăm toleranță cu cei începători. Vis-a-vis de felul de a conduce sau stilul de a conduce, e tipic ardelenesc…
Costurile școlilor de șoferi au crescut cu circa 10-15% din cauza scumpirii carburantului, și se încadrează între 1.700 și 2.000 de lei la Târgu Mureș. Cu toate acestea, numărul solicitărilor nu a scăzut.
Un cursant trebuie să efectueze minim 30 de ore de conducere sau să parcursă minim 300 de km în timpul cursului, înainte de a ajunge în fața examinatorului.
Instructorii auto mai ridică și problema evaluării practice a candidaților care se face, în unele cazuri ”după ureche” , dar și a faptului că după noile reglementări examinarea durează foarte mult, adică 25 de minute la categoria B și 45 de minute pentru șoferii profesioniști, la categoriile C și E.