O nouă ordonanţă controversată a trecut azi de Senat. Ordonanţa de urgenţă cu numărul 9, care dă dreptul instituţiilor să cheltuie bani chiar dacă depăşesc bugetul a fost votată de senatori. Legea a trecut în forma Guvernului, fără ca aleşii să-i aducă vreo modificare, chiar dacă Opoziţia n-a fost de acord.
UG 9/2017 conţine un articol prin care se suspendă până la 1 ianuarie 2018 o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. Printre acestea se află şi obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depăşite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.
Opoziţia a criticat această măsură, iar PNL a depus în Senat un amendament prin care aceste derogări să fie eliminate. Amendamentul, susţinut de USR şi PMP, a fost însă respins, cu doar 4 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, precum şi o abţinere.
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a cerut adoptarea unui amendament prin care să fie majorate salariile angajaţilor instituţiilor din domeniul mediului, însă şi acest amendament a fost respins, în favoarea sa exprimându-se doar PNL şi PMP, precum şi senatorul ALDE Sorin Cîmpeanu.
Legea de aprobare a OUG 9 va ajunge la votul final al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, că formaţiunea pe care o conduce a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru audierea în Parlament, pe 6 martie, a prim-ministrului Sorin Grindeanu în legătură cu ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 care, în opinia liberalilor, sunt la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic.
Odonanța a primit anterior aviz pozitiv și de la Comisia de buget, finanțe și de la cea administrație publică.