În decursul anului 2015, Cetatea Medievală Sighişoara a fost vizitată de aproximativ 200.000 de turişti, număr estimat de autorităţile locale pe baza biletelor vândute de Muzeul de Istorie, instituţie care funcţionează în incinta Cetăţii Medievale.
Vizitatori de pe toate meridianele
Datele statistice au fost făcute public oficial în şedinţa de joi, 31 martie, a Consiliului Local Sighişoara, eveniment la care viceprimarul Ionel Gavrilă a prezentat un raport despre starea economică, socială şi de mediu a municipiului Sighişoara în anul 2015. „Numărul turiştilor care au vizitat municipiul Sighişoara este greu de cuantificat, o estimare a acestuia poate fi făcută având ca referinţă biletele vândute la Muzeul de Istorie. Astfel, în anul 2015 Muzeul de Istorie a avut 150.000 de vizitatori, dintre care 94.500 la Turnul cu Ceas, 11.400 la Colecţia de Arme, 8.000 la Camera de Tortură. În anul 2015, 4.000 de persoane au avut acces gratuit în Muzeul de Istorie. Având în vedere faptul că numeroşi turişti vizitează Cetatea Medievală în afara programului Muzeului de Istorie, restrâns în ultimii ani din cauza restructurării personalului şi imposibilitatea plăţii orelor suplimentare, cifra reală a vizitatorilor este mult mai mare, situându-se în jurul cifrei de 200.000. O analiză a grupurilor de turişti din punctul de vedere al ţării de origine arată o proporţie semnificativă de spanioli, japonezi, germani, italieni, americani, englezi, francezi şi maghiari”, a precizat Ionel Gavrilă.
Centru de Informare şi Promovare Turistică
Potrivit viceprimarului municipiului Sighişoara, toate atributele recunoscute, destinaţie turistică de referinţă, centru cultural european, parte a patrimoniului mondial UNESCO, deţinător de premii internaţionale, au făcut ca Sighişoara să fie selectată într-un proiect european de realizare a unei reţele de centre naţionale de informare şi promovare turistică, care se doreşte a fi un cadru integrat de promovare a patrimoniului naţional, prin zece destinaţii cheie. Astfel, proiectul de 1,8 milioane lei a avut punctul culminant în decembrie 2014, când a avut loc inaugurarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sighişoara. „Obiectivul general al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică este promovarea Sighişoarei ca valoare istorică, arhitectonică şi culturală, pe plan naţional şi internaţional în scopul creşterii atractivităţii sale ca destinaţie turistică şi a creşterii numărului de turişti”, a punctat Ionel Gavrilă.
sursa: zi-de-zi.ro