fashiondays.ro
Info Utile

Cei care-și cheamă la muncă salariații aflați în șomaj tehnic riscă amenzi de până la 200.000 de lei


interlink.ro

Angajatorii ce și-au întrerupt sau redus activitatea, trimițându-și angajații în șomaj tehnic, riscă amenzi serioase dacă îi pun pe cei din urmă să muncească atât timp cât se află într-o asemenea situație. Practic, din cauză că șomajul tehnic implică suspendarea contractelor de muncă, lucrul este interzis până se termină perioada de suspendare. Altcumva, ar fi vorba de o situație de muncă nedeclarată și angajatorii care cer așa ceva riscă amenzi de până la 200.000 de lei.

 

Mulți angajatori și-au trimis deja angajații în șomaj tehnic, din cauza felului în care criza coronavirus a avut un impact asupra afacerilor lor.

În plus, acest lucru a fost posibil, cel puțin în anumite situații, și din cauză că statul subvenționează indemnizația de șomaj tehnic, (și) pentru a le permite părților menținerea relațiilor de muncă (mai multe detalii despre actele necesare pentru obținerea ajutorului de stat privitor la acordarea indemnizației de șomaj tehnic pot fi găsite aici).

Însă, ar putea exista angajatori care se gândesc să-și cheme la muncă salariații aflați în șomaj tehnic. Acest lucru este interzis de Codul muncii, din cauză că un salariat aflat în șomaj tehnic are contractul de muncă suspendat.

Astfel, orice muncă prestată de cineva cu contract de muncă suspendat este considerată muncă nedeclarată.

Angajatorii care își pun angajații să presteze muncă nedeclarată riscă amenzi foarte ridicate, de 20.000 de lei pe persoană. Amenda este un fixă. Însă, indiferent de numărul de persoane care prestează muncă, deși ele se află în șomaj tehnic, cuantumul total nu poate fi mai mare de 200.000 de lei.

 

bottegaverde.ro
Source
www.avocatnet.ro/

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button