Este normal ca ciclul menstrual al unei persoane să varieze ușor în lungime, rezultând perioade neregulate. Alte cauze ale menstruației neregulate includ stresul, medicamentele și diverse afecțiuni de sănătate.
Dacă ciclul menstrual al unei persoane este mai scurt de 24 de zile, mai mult de 38 de zile sau dacă durata variază semnificativ de la o lună la alta,
au perioade neregulate. Medicii numesc asta oligomenoree.
Este normal ca durata ciclului menstrual să varieze ușor de la lună la lună, mai ales dacă cineva trece prin pubertate, alăptează sau se apropie de menopauză.
Mulți alți factori pot afecta și regularitatea menstruației, cum ar fi stresul, medicamentele,
și condițiile de sănătate mintală sau fizică.
În acest articol, aflați mai multe despre perioadele neregulate, inclusiv cauzele și tratamentul.
Perioadele neregulate sau oligomenoreea pot apărea din mai multe motive. Multe se referă la nivelurile hormonale.
Estrogenul, progesteronul și hormonul foliculostimulant sunt principalii hormoni responsabili de reglarea ciclului menstrual. Dacă ceva perturbă sau modifică modul în care acești hormoni cresc și scad în fiecare ciclu, poate provoca menstruații neregulate.
Ocazional, menstruațiile neregulate sunt frecvente și, de obicei, nu sunt un motiv de îngrijorare. Factorii care pot contribui la perioadele neregulate includ:
- schimbări hormonale naturale
- controlul hormonal al nașterilor
- stres
- exercițiu de anduranță
- pierdere în greutate
O neregulă mai persistentă poate fi un semn al unei afecțiuni de bază.
Următoarele secțiuni analizează mai detaliat unele dintre cauzele potențiale ale perioadelor neregulate.
Modificări hormonale naturale
În timpul pubertății, organismul suferă modificări semnificative. Pot dura câțiva ani pentru ca hormonii care reglează menstruația să cadă într-un model de încredere. În acest timp, este obișnuit să aveți menstruații neregulate.
Oligomenoreea poate apărea și după naștere și în timpul alăptării până când hormonii revin la normal după nașterea unui copil.
Alăptarea, în special alăptarea exclusivă și frecventă, poate suprima ovulația, determinând oprirea menstruației unei persoane. Medicii numesc asta amenoree lactațională.
De asemenea, menstruația devine neregulată în timpul perimenopauzei,
care este prima etapă a menopauzei. În acest timp, nivelul hormonilor începe să scadă. Perioadele se pot separa din ce în ce mai mult, până când o persoană încetează complet să le aibă.
Aflați despre premenopauză și perimenopauză aici.
Începeți controlul nașterii
Controlul hormonal al nașterii funcționează prin oprirea ovulației.
Aceasta înseamnă că o persoană nu are o menstruație adevărată în timp ce o folosește. În schimb, unele persoane nu au menstruație deloc, în timp ce altele vor avea sângerări de sevraj care pot părea asemănătoare cu o menstruație.
Când o persoană începe prima dată pilula, plasturele, implantul sau dispozitivul hormonal intrauterin (DIU),
pot prezenta sângerări neregulate în primele luni. Acest lucru poate deveni mai regulat pe măsură ce timpul trece sau se poate opri complet.
Oprirea controlului nașterii
În mod similar, atunci când o persoană încetează să folosească controlul hormonal al nașterii, acest lucru poate duce și la menstruații neregulate. Este nevoie de timp pentru ca ciclul hormonal al corpului să înceapă să funcționeze din nou ca de obicei.
De obicei,persoanele au o sângerare de sevraj la 2-4 săptămâni după oprirea pilulelor contraceptive. Următoarea sângerare este o menstruație. Poate dura până la 3 luni pentru ca ciclul să se stabilească într-un model obișnuit.
Persoanele care au avut menstruații neregulate înainte de a începe controlul hormonal al nașterii pot reveni la un ciclu neregulat după ce încetează să-l folosească.
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afecțiune în care în ovare se dezvoltă saci mici, plini de lichid, cunoscuți sub numele de chisturi. PCOS provoacă niveluri ridicate de testosteron, care poate preveni sau întârzia ovulația și menstruația unei persoane.
Celelalte simptome ale PCOS includ:
- acnee creșterea excesivă a părului
- rezistență la insulină care poate afecta greutatea
- depresie
- probleme în a rămâne însărcinată sau a rămâne însărcinată
Tulburari de alimentatie
- Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație excesivă, pot provoca menstruații absente sau neregulate. Acest lucru este mai probabil să apară dacă cineva a suferit o pierdere severă în greutate.
Semnele unei tulburări de alimentație pot include: - restricție extremă a aportului de alimente sau calorii
eliminând în mod inutil grupele de alimente întregi din dietă, cum ar fi carbohidrații
post, urmat de mâncare excesivă
mergând la baie imediat după masă
mănâncă cantități mari de alimente atunci când nu este foame
Persoanele care fac exerciții fizice excesiv pot avea, de asemenea, perioade neregulate. Când oamenilor le este greu să se oprească din exercițiu, este cunoscut ca exercițiu compulsiv.
Aflați aici semnele unei tulburări de alimentație.
Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune în care celulele care cresc de obicei în interiorul uterului cresc în afara acestuia. Aceste celule alcătuiesc mucoasa uterului
, care se ingroasa si se varsa cu fiecare ciclu menstrual.
Când celulele cresc în altă parte, această îngroșare și pierdere ciclică provoacă dureri semnificative. Alte simptome includ:
- perioade grele
- trecând cheaguri mari de sânge
- sângerare între menstruații
- probleme de a rămâne însărcinată