„Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă“, spunea recent Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.
Formularul 395 trebuie depus lunar, de către firmele de curierat, și conține numărul și data documentului de transport, valoarea rambursului, denumirea și codul fiscal al expeditorului, adresa de preluare a trimiterii, modalitatea de virare ramburs către expeditor (cont colector sau numerar), IBAN cont colector, denumire/nume şi prenume destinatar.
„În luna ianuarie, un număr de 18 contribuabili au depus formularul 395 – „Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”, prin care au fost declarate 9.570.170 de livrări în sistem ramburs„, a răspuns ANAF la solicitarae Economica.net.
La anunțarea formularului, ANAF a susținut că scopul acestui act normativ constă în prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului on-line. Prin această măsură, instituția susține că va putea să identifice beneficiarii reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line.