CAMPANIE ELECTORALA: S-au finalizat lucrările de refacere a porțiunii de zid prăbușit, din Cetatea Sighișoara.

0 3
A+A-
Reset

farmec.ro

S-au finalizat  lucrările de refacere a porțiunii de zid prăbușit, din Cetatea Sighișoara.

Proiectul ,,Ambulanța pentru Monumente” s-a implementat  în baza unui protocol de colaborare între Asociația Monumentum și Primăria Sighișoara, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului.

,,Mulțumim echipei Asociației Monumentum, oameni dedicați alături de care am derulat acest proiect. În timpul lucrărilor de salvare a segmentului de zid prăbușit, întreaga comunitate din Cetate a fost alături, așa cum s-a întâmplat și în momentul construirii ei și în momentele dificile din istorie. ”primar Ovidiu- Dumitru Mălăncrăvean.

Potrivit protocolului, Municipiul Sighișoara a pus la dispoziție Asociației Monumentum materialele necesare realizării intervenției, utilaje, transport, a sprijinit Asociația Monumentum cu logistica necesară pentru buna desfășurare a proiectului și  a  asigurat cazarea membrilor implicați în proiect.

Începând din februarie 2018 și până la momentul începerii  execuției lucrărilor efectiv, mai precis începutul lunii iulie a anului curent, Municipiul Sighișoara a parcurs etapele procedurale prevăzute de lege pentru avizare și autorizare, în vederea refacerii segmentului prăbușit din zidul Cetății- Tronsonul 11.

Lucrările de intervenții au fost  finalizate vineri, 17 iulie 2020.

Zidul Cetății Sighișoara s-a prăbușit pe o porțiune de aproape 5 metri

 

Zidul de incintă al Cetăţii Medievale Sighişoara s-a prăbuşit pe o porţiune de 4,6 metri în zona Tronsonului 11.

Camerele de supraveghere ale primăriei au surprins imaginile în urmă cu două nopţi.

Potrivit primarului Ovidiu Mălăncrăvean e de așteptat să se mai prăbușească o bucată din zid, în spatele Bisericii Catolice.

Potrivit Primăriei Sighişoara, din data de 5 februarie s-au luat măsuri pentru restricţionarea traficului auto pe str. Zidul Cetăţii, pe un sens de circulaţie, închiderea accesului pietonal pe Aleea Cetăţii (Turnul Cizmarilor – Turnul Croitorilor), executarea unor lucrări de sprijinire a zidului şi notificarea Ministerului Culturii, Inspecţiei de Stat în Construcţii, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş şi a Instituţiei Prefectului-Judeţul Mureş.

„În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării şi conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighişoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porţiunea căzută să fie refăcută în regim de urgenţă. Menţionăm faptul că, din documentaţia istorică existentă – planuri ale cetăţii din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbuşirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858″, a arătat Primăria, într-un comunicat de presă.

O bucată din zidul cetății Sighișoara – care se află pe lista monumentelor UNESCO – s-a mai prăbușit în 2005, chiar în fața Primăriei. Atunci a fost vorba de 30 de metri din zid. Însă, o decizie de restricționare a traficului în cetate s-a luat abia anul trecut, în luna mai.

 

Ambulanța pentru Monumente

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României după cum urmează:

Asociația MONUMENTUM – Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud

Asociația pentru patrimoniu activ – PACT – Ambulanța pentru monumente Banat

Asociația VERNACULAR – Ambulanța pentru monumente Arad

Ascociația ARHAIC – Ambulanța pentru monumente Sălaj

Asociația ACTUM – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord

 

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”  prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

 

Obiectivele Ambulanței pentru monumente sunt:

– Implicarea comunitaților în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului

– Salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului

–  Creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training”

–  Recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale

–  Creșterea nivelului filantropiei și crearea de noi audiențe pentru patrimoniu.

 

Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații.

Foto: Primaria Sighisoara

 

epantofi.ro

Leave a Comment

despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate