Home StiriStiri Naționale Călin Popescu Tăriceanu cere AMÂNAREA alegerilor locale cu un an

Călin Popescu Tăriceanu cere AMÂNAREA alegerilor locale cu un an

de Ana Moldovan
3 views

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că amânarea alegerilor locale, chiar şi cu un an, nu ar fi o problemă „insurmontabilă”, în condiţiile în care scrutinul din septembrie „nu se poate desfăşura în condiţii normale”, transmite Agerpres.

„Eu cred că amânarea alegerilor locale, chiar şi cu un an, nu ar fi o problemă insurmontabilă. Prefer un proces electoral desfăşurat (…) în condiţii corecte, care să asigure participarea la vot, exprimarea neîngrădită a votului, decât un proces electoral care este o farsă şi este viciat”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, alegerile ar fi trebuit amânate mai ales că „nu se poate desfăşura în condiţii normale” campania electorală.

„Contactul în campanie nu se poate desfăşura. Acest lucru duce în final la un deficit democratic pentru că cetăţenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Ce să voteze? Măştile după figură? Trebuie să îl vadă pe candidat, să îl audă, să îi pună întrebări, să ascundă răspunsurile. (…) Săptămâna viitoare se va face o simulare la Parlament de cum ar funcţiona ziua votului. În secţiile de votare sunt 16 membri şi durează cam trei minute operaţiunea de votare, de când intră cetăţeanul în secţia de vot – se prezintă cu actului de indentitate, se identifică, semnează, primeşte ştampilă, ia buletine, se duce în cabină, pune buletinele în urnă şi aşa mai departe. Lucrul aceste ne pune mari probleme legat de modul în care se va desfăşura votul, cât de bine se poate desfăşura votul în condiţii de siguranţă. Pentru că şi cei din secţiile de votare vor fi foarte expuşi, ca şi ceilalţi”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu consideră că, în condiţiile date, cei aleşi vor fi votaţi de 10-15% din populaţia cu drept de vot.

„Probabil vor fi aleşi cu 15%, 10% din numărul de votanţi. Cam acesta este rezultatul organizării alegerilor cu orice preţ pe 27 septembrie”, a spus reprezentantul ALDE.

You may also like

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments