Life style

Beneficii ale gutuilor asupra sănătăţii

horacredit.ro/somproduct.ro

Acest fruct este unul cu beneficii multiple și poate fi consumat oricând: întărește sistemul imunitar, redă pofta de mâncare, combate afecţiunile hepato-biliare, calmează colita, are efecte expectorant şi e un remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în începutul de tuberculoză, ameliorează cistita și e antidepresive.

Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma mării, având un coş plin cu gutui. De acolo tradiţia vechilor greci de a oferi în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase şi parfumate fructe ale toamnei. Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să le consumi mai des:

1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.

2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenţei.

3. Combat afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.

4. Calmează colita. De data aceasta, seminţele sunt cele care aduc alinarea. Colectează 20 g şi fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă, până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răceşte, decoctul se strecoară printr-un tifon şi se bea în două doze.

5. Au efect expectorant şi sunt remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în înciputul de tuberculoză. Se fierb 100 g de seminţe de gutuie în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară şi se iau, de 3-4 ori pe zi, câte 2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei şi al anginei, se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. După o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.

6. Ameliorează cistita. În această situaţie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăţilor sale diuretice şi dezinfectante.

7. Sunt antidepresive. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceaţă de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare.

5 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button