Curtea de Apel Tg.Mureş implementează, împreună cu alte instanțe din țară, un proiect de optimizare a managementului sistemului judiciar, iniţiat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin angajarea unor asistenţi de judecători.
Această profesie există deja în Uniunea Europeană și ea are rolul de a-l degreva pe magistrat de sarcinile nonjuridice.
La Curtea de Apel Tg.Mureş au fost repartizați 8 astfel de asistenți de judecător, la secțiile Penală și de Contencios administrativ.
Președintele Curții de Apel Tg.Mureș, judecătoarea Andreea Ciucă a declarat pentru Radio Tg.Mureș că această nouă funcție este extrem de utilă, pentru a soluţiona cu celeritate cauzele:
Existența asistenților judecătorului într-o echipă cu grefierul nu înseamnă derobarea judecătorului de atribuțiile legale. De exemplu, asistenții judecătorului înainte de ședința de judecată fac fișa de dosarului. Dacă suntem într-o cale de atac, cine a declarat-o, când, dacă este în termen sau nu, dacă partea este asistată de avocat, unde este împuternicirea avocațială, ce taxă de timbre judiciar a fixat judecătorul, prin ce rezoluție de la ce filă, dacă a fost plătită, dacă a fost un termen anterior de judecată ce a dispus judecătorul, la ce file din dosar, deci este o abordare administrativă. Ei asistă la ședințele de judecată, își notează anumite chestiuni semnificative, pot căuta doctrină pe o anumită chestiune punctuală, cercetare ce se face și se pune pe masa judecătorului,
Asistenţii judecătorilor nu pot fi asimilați stagiarilor din medicină. Ei sunt absolvenți de drept, dar nu au promovat un concurs de intrare în magistratură, spune Andreea Ciucă, fiind angajați de CSM doar pe perioada proiectului, adică până în luna octombrie.
Președintele Curții de Apel Tg. Mureș speră însă ca asistentul judecătorului să devină o profesie de sine stătătoare, pentru ca acești oameni să rămână în sistem.