Afacerile demarate în cadrul proiectului strategic „Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială” intră într-o nouă etapă.
După primirea unor subvenții în valoare de 25.000 de euro fiecare, cu ajutorul cărora au fost înregistrate firmele, derulate procedurile de achiziție de echipamente și materiale, semnate contractele de închiriere pentru spații și îndrumate activitățile, cei 6 antreprenori vor fi pe propriile lor picioare. Provocările vor fi mai mari în contextul epidemiologic actual, în care adaptarea, emulația și inovația sunt esențiale, astfel că afacerile trebuie să continue să genereze colaborări, venituri, impozite și noi locuri de muncă.
Cele 6 proiecte selectate pentru finanțare, precum și persoanele care au realizat planurile de afaceri, sunt:
- Comerț – bufet expres „Salata Zoorlie”, inițiat de Stupariu Laurențiu Marian;
- Servicii – studio foto, inițiat de Hermann Nicolae Bogdan;
- Servicii – înfrumusețare, inițiat de Ianko Georgeta;
- Servicii – street food (clătitărie), inițiat de Horvat Tünde-Eva;
- Servicii – lucrări de instalații sanitare de încălzire, inițiat de Boldizsar Petru;
- Servicii – organizare de evenimente pentru copii, inițiat de Laszlo Vilmos Cristian.
„Se termină faza în care proiectul a fost susținut de căte fundație, cu ajutorul fondurilor europene de tip de minimis care sunt asigurate prin proiect și de-aici încolo veți sta pe propriile picioare […] Tot ce veți avea de plătit va trebui să plătiți din veniturile proprii. Totuși, așa cum știți de la început, mai aveți obligația, în următoarele 6 luni, chiar dacă contractul de subvenție a ajuns la termen, de a continua afacerea așa cum ați început-o și de a păstra locul de muncă creat prin proiect. Nu veți avea voie nici de a înstrăina acele bunuri și echipamente pe care le-ați achiziționat în această afacere”, a explicat Dl. Gabor Adam, coordonator ocupare și antreprenoriat.
Proiectul a fost implementat în Municipiul Sighișoara, pe o perioadă de 36 de luni,
începând din august 2017, dispunând de un buget total de 12.635.894,86 lei, asigurat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, din care valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului a fost de 66.496,27 lei.
Cei 4 parteneri implicați au fost Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (CRCR) din Cluj Napoca (în calitate de lider de proiect), Municipiul Sighișoara, Fundația „Veritas” din Sighișoara și Școala Gimnazială „Miron Neagu” din Sighișoara.
Proiectul strategic s-a adresat unui număr de 600 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din 8 zone marginale în care există populație aparținând minorității rome: Parângului, Viilor, Ștefan cel Mare, Goldberich, Caraiman, Rora, Dumbravei și Plopilor.
Parteneriatul a constat în realizarea de acțiuni comune, complexe și integrate în domeniul serviciilor socio-medicale, ocupare și antreprenoriat, educație, acte de identitate și de proprietate, reabilitare locuințe și antidiscriminare.
Rezultatele cumulate pe parcursul celor 36 de luni de implementare vor fi incluse, sub formă de propuneri, în viitoarea Strategie Locală Antidiscriminare, ca parte a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Sighișoara, document ce urmează a fi adoptat de Consiliul Local al Municipiului Sighișoara.