Primarul municipiului Sighişoara, Ioan Iulian Sîrbu, a declarat, luni, că acoperişul Turnului cu Ceas de la intrarea în Cetatea Medievală va fi înlocuit în totalitate, după ce s-a constatat, în timpul unor lucrări de consolidare, că ţigla specială şi învelitoarea de tablă care îl acoperă sunt foarte deteriorate.
„Aşteptăm ţigla care trebuia să vină mai de demult, din păcate anumite lucruri nu au depins în totalitate de noi. Dacă ţinea strict de mine, astăzi lucrările era încheiate. În Turnul cu Ceas muzeul se poate vizita, dar avem o parte care e pusă în siguranţă (balconul, n.r.). În următoarea etapă vom intra şi cu o reparaţie capitală şi cu înlocuirea tuturor ţiglelor de pe acoperiş pentru a reface modelul vechi. Având în vedere că toată ţigla a fost făcută manual, a durat puţin mai mult, dar sunt convins că în următoarea perioadă totul va fi aşa cum ne-am propus. Vom ajunge şi la bila de pe acoperiş, unele lucruri merg un pic mai încet decât îmi doresc eu, pentru că trebuie să înlocuim şi toată tabla care este pe turn. În expertiză părea că este mai bine conservată, dar în momentul în care am început lucrările ne-am dat seama că de fapt trebuie să o înlocuim cu totul”, a declarat presei primarul Ioan Iulian Sîrbu.
Anul trecut au început lucrări ample pentru înlocuirea tuturor grinzilor care puneau în pericol Turnul cu Ceas, întrucât o lucrare de asemenea anvergură nu a mai fost făcută de circa 130 de ani.
În timpul lucrărilor, a arătat edilul, s-a descoperit că grinzile care susţineau acoperişul erau în majoritate putrezite, iar din acest motiv s-a trecut la înlocuirea lor, urmând ca în acest an să fie înlocuită ţigla şi tabla şi să fie refăcut modelul original de pe acoperiş.
Turnul cu Ceas este simbolul Cetăţii Medievale şi a oraşului Sighişoara, fiind principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788, iar ultima dată în 1894.
Dacă în bila de pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult aşteptată, muzeografii din Sighişoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viaţa oraşului, două războaie mondiale, exodul saşilor şi inundaţiile catastrofale din anii ’70.
Globul de pe Turnul cu Ceas are şi o legendă, în sensul că sighişorenii, atunci când l-au făcut, au vrut să fie cel mai frumos din lume, iar în acest fel i-au confecţionat o bilă aurită de mari dimensiuni, care ar fi fost aşezată la locul ei de un uriaş. Deşi pare destul de mică privită de la baza turnului, se spune că bila ar avea o capacitate de „10 găleţi de apă”.
Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme: atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.
Cetatea Sighişoarei a fost atestată documentar prima dată printr-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191. AGERPRES