Stiri Naționale

Absenţa unui salariat din cauza unor probleme de sănătate poate fi motivată şi prin concediu de odihnă.

horacredit.ro/somproduct.ro

Absenţa unui salariat din cauza unor probleme de sănătate poate fi motivată şi prin concediu de odihnă, nu doar printr-un certificat de concediu medical

În situaţia în care un salariat se confruntă cu o problemă de sănătate care îl face incapabil temporar de muncă pentru care solicită şi primeşte, din partea unui medic, un certificat de concediu medical căruia i se alocă o indemnizaţie mai mică de 100% din baza de calcul, acesta poate alege să îşi motiveze absenţa de la locul de muncă prin zile de concediu de odihnă, în limita celor disponibile.

Baza de calcul luată în considerare pentru stabilirea indemnizaţiei medicale se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

“Concediul medical reprezintă un document prin care pacientul poate motiva absența la locul de muncă (dincolo de celelalte valențe ale concediului medical). Este dreptul pacientului să aleagă modul în care își motivează absența la locul de muncă. În mod cert, însă concediul medical poate fi eliberat doar atunci când pacientul are o problemă de sănătate care generează incapacitate temporară de muncă”,
 au răspuns, pentru avocatnet.ro, reprezentaţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Astfel, dacă doreşte, salariatul poate să nu depună la angajatorul certificatul medical primit, ci să îşi motiveze lipsa de la locul de muncă prin luarea zilelor de concediu, pentru care este plătit cu 100% din valoarea unei zile de lucru normale. Depunerea certificatului de concediu medical la angajator nu este obligatorie.

Dacă problema de sănătate a salariatului NU se încadrează în categoriile:

  • boala infectocontagioasă din grupa A,
  • carantină,
  • boală infectocontagioasă din grupa A pentru care este necesară măsura izolării,
  • urgenţă medico-chirurgicală,

indemnizaţia acordată NU va fi 100%, ci va fi de 75% – indemnizaţie acordată pentru categoria de boală obişnuită.

Notă: Aici nu ne referim la concediul pentru îngrijirea copilului şi la cele de risc maternal sau de maternitate, care beneficiază de o indemnizaţie medicală de 85% din baza de calcul. De asemenea, nu luăm în calcul concediile oferite bolnavilor cu tuberculoză, SIDA şi cancer, pentru care indemnizaţia este de 100% din baza de calcul.

Luarea unor zile de concediu de odihnă din cauza unor probleme de sănătate poate fi valabilă şi dacă salariatul nu a îndeplinit stagiul minim de cotizare pentru asigurările de sănătate, respectiv de şase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se doreşte acordarea concediului medical.

29 - VIZUALIZĂRI

Sursa
Lucia Tozaru Redactor, avocatnet.ro

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button