Stiri Locale

Aberaţia de la Sighişoara: acreditare pentru calitatea de cetăţean?!?

horacredit.ro/somproduct.ro

sighisoaraÎn aceeaşi zi de joi, 28 ianuarie, în care reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent se întâlneau la Târgu-Mureş cu reprezentanţii mass media din judeţul Mureş pentru a discuta despre libertatea de expresie şi pentru a lansa ediţia revizuită a Colecţiei de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, la nici 60 de kilometri distanţă era cât pe ce să consemnăm o încălcare flagrantă a libertăţii de expresie.

Ca într-un desant nevăzut, jurnaliştii Zi de Zi s-au deplasat în acea zi la patru şedinţe importante desfăşurate aproape simultan, în care se adoptau bugetele pe anul 2016: subsemnatul la Consiliul Judeţean Mureş, Ligia Voro la Consiliul Local Târgu-Mureş, Amalia Vasilescu la Consiliul Local Târnăveni şi Teodora Mîndru la Consiliul Local Sighişoara.

Nimeni din conducerea Consiliului Judeţean nu mi-a solicitat, la intrarea în sala de şedinţă, să prezint vreo acreditare specială, la fel cum nici colegelor mele Ligia Voro şi Amalia Vasilescu nu li s-a cerut un astfel de document ca să poată participa la şedinţele consiliilor locale din Târgu-Mureş şi Târnăveni. Surpriza neplăcută a venit însă dinspre Sighişoara, unde colega noastră a fost la un pas să fie evacuată din sala de şedinţă pe motiv că n-ar avea niciun fel de acreditare la respectiva şedinţă.

Cică, dacă n-ai acreditare, n-ai voie să iei loc în sală…

Rar mi-a fost să aud o aberaţie mai mare.

O altă surpriză, tot nasoală: cererea de acreditare la şedinţele Consiliului Local Sighişoara n-a fost solicitată reporterului Zi de Zi de către portarul instituţiei (ar fi fost oarecum scuzabil dacă era aşa, deoarece puţini portari au studii juridico-administrative), ci de secretarul Municipiului Sighişoara. Anca Bizo. Tocmai persoana care are trecut expres în fişa postului cunoaşterea şi aplicarea legii…

Cu chiu cu vai, abia după intervenţia viceprimarului Ionel Gavrilă (căruia îi mulţumim), reporterul Zi de Zi a putut rămâne la respectiva şedinţă de Consiliu.

Un asemenea incident, foarte grav în opinia mea, nu poate fi ţinut sub preş. Astfel, întrebarea mea firească pentru doamna Anca Bizo e următoarea: ştiţi ce scrie în Legea administraţiei publice locale 215/2001? La articolul 42, alineatul 1 mai exact…

Că „ŞEDINŢELE CONSILIULUI LOCAL SUNT PUBLICE!” PU – BLI – CE!

Adică la ele poate participa oricine are calitatea de cetăţean. Fără să i se ceară nu ştiu ce acreditare. Şi din câte cunosc, şi jurnaliştii intră în categoria cetăţenilor. Întâi au calitatea de cetăţeni şi abia apoi sunt reporteri, deci au accesul asigurat la aceste şedinţe publice.

Doamna Bizo, cu tot respectul dar dumneavoastră nu puteţi restricţiona accesul niciunui cetăţean la şedinţele de Consiliu Local pentru că dacă o faceţi, înseamnă că încălcaţi legea!

Ştiu, puteţi să răspundeţi că aveţi nu ştiu ce reguli interne sau cutume. Atenţie, ele nu sunt mai presus de nicio lege! Iar acreditarea solicitată de dumneavoastră este pentru ca respectivul jurnalist să primească informări, invitaţii la conferinţe de presă şi la alte evenimente organizate de Primărie.

NU EXISTĂ ACREDITARE LA ŞEDINŢELE DE CONSILIU LOCAL!

Şi acum, că am stabilit acest aspect pe care am dorit să vi-l comunic telefonic, fără însă să reuşesc, îmi permit să vă mai recomand ceva: să efectuaţi o vizită de lucru la o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Mureş, în opinia mea etalonul despre cum ar trebui să se desfăşoare o şedinţă de Consiliu.

Dacă veţi participa, veţi constata că Paul Cosma, secretarul Consiliului Judeţean, nu e preocupat să legitimeze oameni sau să ceară acreditarea cetăţenilor care intră în sală. Asta ar putea face orice controlor de bilete sau casier de cinema! Însă nu e cazul pentru că şedinţele sunt publice…

Veţi vedea că secretarul Consiliului Judeţean stă la prezidiu, alături de preşedintele şi de vicepreşedinţii instituţiei, de unde supraveghează ca desfăşurarea şedinţei să fie legală. Atât, şi nimic mai mult. Acolo e locul lui!

Transmit o rugăminte membrilor Consiliului Local Sighişoara: Ionela Balaş, Dan Bândea, Adrian Bontea, Adrian Burlacu, Cristian Ciucan, Dan Enescu, Marieta Fintoc, Gall Erno, Ionel Gavrilă, Adrian Ghercă, Sebastian Hajdu, Iosif Marin, Ovidiu Matei, Petru Oprean, Dan Perţe, Claudiu Pop, Iulian Sîrbu, Octavian Şuteu şi Toth Tivadar. Doamnelor şi domnilor, nu mai toleraţi tentativele de încălcare a Legii administraţiei publice locale 215/2001 la şedinţe! Puteţi intra în istoria Consiliului Local Sighişoara, dar şi a presei mureşene, ca fiind cei care desfiinţează, odată pentru totdeauna, aberaţia numită „acreditare la şedinţele de Consiliu Local”…

Am zis!

Sursa: zi-de-zi.ro

101 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button