La Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a fost inaugurat, luni, un nou laborator de radioterapie în valoare totală de peste 18 milioane lei, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – îmbunătăţirea Eficienţei Sistemului Sanitar.
„În acest an, nu mai puţin de 7 astfel de echipamente au fost instalate în ţară. Cinci dintre ele au primit deja autorizaţie de la CNCAN, care e autoritatea care acordă autorizaţia de funcţionare pentru echipamentele care utilizează radiaţii”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
România are o medie a acestor echipamente de circa 3,5 la un milion de locuitori şi se apropie de media european, a afirmat ministrul Sănătății.
„Poate că în alte domenii suntem încă departe de media europeană în anumite privinţe. În ceea ce priveşte echipamentele de radioterapie, inclusiv cele din zona privată, pentru că sunt şi astfel de instituţii care furnizează servicii care sunt decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ne apropiem şi noi de 4 (la 1 milion de locuitori, n.r.) deci de media europeană. Lucrul ăsta este îmbucurător, pentru că discutăm nu numai de faptul că există echipamente, ci că sunt echipamente care permit, pe de o parte, reducerea timpilor de expunere pentru pacienţi, sunt de mult mai mare precizie în terapie şi ele sunt cuplate într-un concept integrat, pentru că radioterapia singură este insuficientă”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Ovidiu Gârbovan, a precizat că în luna decembrie 2017 a fost realizat Studiul de fezabilitate pentru construcţia noului buncăr de radioterapie, în 2019 au fost finalizate lucrările, în valoare de circa 6 milioane de lei, dintre care peste 1,2 milioane lei au fost alocate de Consiliul Judeţean Mureş şi 4,5 milioane de lei de către Ministerul Sănătăţii.
Aparatura din cadrul laboratorului de radioterapie a costat 12 milioane de lei.
„Sunt două tehnici de tratament conformaţional care permit să iradiezi în condiţii optime volumul tumoral pe care îl delimitezi atunci când faci planul de tratament. Urmare a acestui fapt este că iradiază mult mai puţin ţesuturile sănătoase din jur, deci obţinem nişte rezultate mult, mult mai bune, cu efecte secundare mult, mult reduse în ţesuturile sănătoase (…) Cu cât dozele administrate pot fi mai mari, cu atât şansa de vindecare a unui pacient cu tumori maligne este mai mare, pentru că trebuie să ştiţi că aceste aparate au puterea de a vindeca cancerul până la anumite dimensiuni şi pe anumite localizări. Deci aceste tehnici permit să facem această escaladare de doză necesare pentru a obţine controlul local în bolile neoplazice. Deci este într-adevăr un câştig foarte mare să avem un serviciu, o asemenea dotare, care, în primul rând, vine în folosul pacienţilor cu tumori maligne”, a declarat dr. Cornelia Togănel, șefa Secţiei de Oncologie Medicală şi Radioterapie a SCJ Mureş.