Nelipsit de la niciun eveniment important al vieții – nunti, botezuri, aniversari – tortul este un desert elegant care-ți oferă o satisfacție deosebita atunci când îl prepari cu mana ta! Iar pentru a reuși să ai cel mai spectaculos tort preparat de tine, noi iți vindem câteva ponturi simple pentru că blatul, elementul central al prăjiturii, să iți iasă perfect!
Chiar daca decorul final și glazurile delicioase iau adesea „fata” blatului de tort în comentarii și aprecieri, fară un blat pufos, aromat și fraged, tortul ar fi incomplet și fară esență.
1. Aprinde cuptorul înainte de a te apuca de blat!
Pentru că blatul să iți iasă perfect, este important să încingi foarte bine cuptorul înainte. Aprinde-l înainte de a începe procesul de preparare a blatului.
2. Pregătește corect ouăle!
Separarea ouălor este un pas important în prepararea unui blat de tort. Acestea trebuie separate cu atenție, astfel încât să nu rămână urme de gălbenuș în albus, întrucât riști că spuma de albus să nu iasă.
De asemenea, asigura-te că bolul în care bati albușurile este curat și degresat, altfel acestea nu ies spuma.
Gălbenușurile se freacă bine cu zaharul și aromele până când se albesc și își măresc volumul.
Spuma de albus se toarnă peste gălbenușurile frecate, niciodată invers. După ce torni spuma, amesteca cu o spatula de sus în jos, pentru că albușurile să își păstreze consistenta spumoasa.
3. Ai grija la cantitatea de faina, altfel riști că blatul să se lase!
Unul dintre motivele „lașării” blatului, după scoaterea din cuptor, consta în cantitatea de faina insuficienta. Este foarte important să respecți cantitățile de faina recomandate în rețetă, pentru a evita aceste efect dezastruos.
Tot pentru a reduce riscul de dezumflare a blatului, este recomandat să cerni faina de 2-3 ori înainte de a o introduce în aluat.
4. Respecta regulile de coacere a blatului!
Blatul pus în forma trebuie băgat în cuptorul încins, la foc mare, timp de 4-5 minute. După expirarea celor 5 minute, focul se da cât se poate de mic.
Ușa cuptorului trebuie ținută închisă în primele 10-15 minute după introducerea blatului, pentru a evita efectul de lașare. Tot din acest motiv, după expirarea timpului de coacere, blatul se lasă în cuptor cu ușa deschisa, timp de 20 de minute și abia apoi se scoate.
5. Taie blatul după ce se răcește!
Pentru a evita efectul de fărâmițare și incruzire, blatul se taie când este răcit.