Peste 5.200 de fiole de anticorpi monoclonali au fost repartizate în spitalele din România, după ce statul român le-a primit de la statul italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.
În județul Mureș, cele mai multe doze sunt repartizate:
- Spitalul Clinic Județean Mureș – 20 fiole
- Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – 12 fiole
- Spitalul Municipal din Sighișoara – 6 fiole
- Spitalul din Reghin- 4 fiole
- Spitalul din Târnăveni – 4 fiole
- Spitalul din Luduș câte – 4 fiole
Directorul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan:
Sunt criterii foarte clare de includere sau de excludere a pacientului care poate primi acești anticorpi monoclonali. Nu am avut până acum, acum am organizat la nivelul secțiilor de boli infecțioase administrarea acestora. Bolnavii vor fi foarte bine triați. Nu este un panaceu universal, cum se pare că s-a transmis în rândul populației, este un medicament bun, dar trebuie să fie administrat în condiții foarte stricte, pentru că au și efecte secundare, nu toată lumea poate beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali.
Eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.
Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății.